Opet Akaryakıt Pompa Fiyatları

Opet Akaryakıt Pompa Fiyatları

En çok tercih edilen akaryakıt markalarından ve istasyonlarından biri olan Opet, güler yüzlü hizmeti ve hijyenik istasyonları ile rağbet görmeye devam ediyor. Bu kadar rağbet gören bir markanın akaryakıt fiyatları da merak konusu. Biz de bu yazımızda Opet akaryakıt pompa fiyatları ve fiyatlandırmaların nasıl yapıldığı konularını inceledik.

Petrol Piyasası Kanunu

Türkiye’de akaryakıt fiyatları zaman zaman değişiklik göstermektedir. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Petrol Piyasası Kanunu gereğince akaryakıt fiyatlarında Serbest Fiyatlandırma Sistemi’ne geçilmiştir.

Bu sistem ile birlikte akaryakıt sektöründeki dağıtım şirketleri, depo satış fiyatını farklı fiyat politikalarına göre belirlemekte serbest olabiliyorlar.

Aynı zamanda bayiler de dağıtım şirketlerinin kendilerine tavsiye ettiği tavan pompa satış fiyatlarını tercih edebildiği gibi, yer aldıkları bölgenin rekabet şartlarına göre kendi pompa satış fiyatlarını da uygulamakta serbest olabiliyorlar.

Yani sonuç olarak Türkiye’de perakende akaryakıt satış fiyatları rekabet şartları değerlendirilerek belirlenmektedir. Bu da birçok ilde ve bölgede fiyatların farklı olabileceği anlamına gelmektedir.

Opet Akaryakıt Pompa Fiyatları Hesaplaması

Akaryakıt fiyatları oluşturulurken gümrük etkeni, vergiler, paylar gibi birçok etken işin içine girmektedir.

Rafineri fiyatı oluşturulurken, gümrüksüz rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu payı eklenir. Yani rafineri fiyatı formülü şöyle oluyor;

Rafineri Satış Fiyatı = Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı

Gümrüksüz rafineri fiyatı, Akdeniz – İtalyan piyasasında yayınlanan CIF (Cost, Insurence and Freight – Mal bedeli, Sigorta ve taşıma) Akdeniz ürün fiyatları anlamına gelmektedir.

Türkiye’de fiyat değişikliklerinde bu piyasa izlenir. Son fiyat değişimini takiben, günlük Dolar kuru ve CIF Akdeniz ürün fiyatları takip edilerek, belirli bir fiyat değişim farkında akaryakıtın gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşur.

ÖTV devletin benzin, motorin, fuel oil gibi her akaryakıt ürünü için ayrı ayrı belirlediği özel tüketim vergisidir. Her akaryakıt türü için metreküp birim fiyatı mevcuttur.

EPDK payı ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından metreküp başına tahsil edilen gelir payıdır.

Depo Satış Fiyatı

Akaryakıtın elde edilme fiyatı üzerine ürün servis ücreti ve dağıtım şirketi kâr marjı eklenerek dağıtım şirketinin tüm depolar için satış fiyatları belirlenir.

Bu kâr marjı; mevcut akaryakıt istasyonlarının yenilenmesi, yapılan yeni istasyon yatırımları, ürün maliyetleri, pazarlama ve çeşitli diğer faaliyetler için dağıtım şirketleri tarafından ayrılan paydır.

Pompa Satış Fiyatı

Dağıtım şirketleri tarafından, bayinin çeşitli masrafları ve bulunduğu bölgenin nakliye ücretlerinin de depo satış fiyatı üzerine eklenmesiyle tavsiye edilen pompa satış fiyatı oluşturulur ve bayilere bildirilir.

Üst bölümde de belirttiğimiz gibi bayi tavsiye edilen bu pompa fiyatını uygulayabilir veya bulunduğu bölgenin rekabet şartlarına göre pompa satış fiyatını kendisi de belirleyebilir.

Böylece son kullanıcıya yani araç sahiplerine satılan akaryakıtın fiyatı belirlenmiş olur.

Opet Pompa Fiyatları

Opet akaryakıt pompa fiyatları her il ve bölge için değişiklik göstermektedir. Akaryakıt fiyatını öğrenmek istediğiniz ili seçerek veya harita üzerinden işaretleyerek bilgi alabilirsiniz.

Tüm iller için güncel akaryakıt fiyatlarına aşağıdaki butondan ulaşabilirsiniz.

Geçmiş Tarihli Akaryakıt Fiyatları

Geçmiş tarihli akaryakıt fiyatlarına da göz atarak fiyat değişimlerini ve aradaki farkları incelemeniz mümkün.

Tüm iller için tarih aralığı seçerek geçmiş tarihlerdeki akaryakıt fiyatlarına aşağıdaki butondan ulaşabilirsiniz.

Güvenli sürüşler ve iyi yolculuklar.

Opet markasının diğer tüm indirimlerine ve kampanyalarına Opet İndirimleri kategorisinden ulaşabilirsiniz.

Bu sayfayı paylaşın

Yorum Yazın